Cum a fost primul modul al cursului de politici publice

By in , ,
Cum a fost primul modul al cursului de politici publice

Între 27 februarie și 3 martie ne-am reunit la Sinaia pentru primul modul al cursului de politici publice, modul având în centrul său tema elaborării și formulării lor. Trainer ne-a fost Codru Vrabie, iar cea mai importantă valoare adăugată ne-a fost adusă de către participanți: de la experți din domeniul educației și formatori, la responsabili cu formularea de politici din ministere, de la studenți și elevi activi în Consiliul Național al Elevilor la reprezentanți din ONGuri. 

Am abordat teme provocatoare într-o manieră cât se poate de practică: pe un document de politică publică am deschis discuția despre ce este aceea o politică publică, cum e aceasta diferită de politică, ce cuprinde și cum ia naștere. Am răspuns întrebărilor ce conține un document de politică publică, cine îl propune, adoptă și implementează. 

Definirea problemelor, dezvoltarea arborelui de probleme și de obiective au fost unul dintre exercițiile cărora le-am dedicat multe resurse de timp și concentrare. Am ajuns la final cu 5 probleme de politică publică de interes pentru grupul de participanți, probleme ce urmează a fi documentate și dezvoltate în workshop-urile de formulare de politică programate pentru lunile aprilie și mai. 

Conținutul privind forma documentelor de politică publică a fost completat cu două sesiuni ce oferă o viziune privind soluțiile de adoptat. Astfel, Aura Matei a avansat tema tipurilor de bunuri și regimul în care ar trebui ele produse: public, privat sau în aranjamente intermediare și voluntare. Unul din momentele de wow a fost „este sau nu serviciul de educație un bun public care, dacă nu ar fi furnizat de către stat, ar fi furnizat în cantități insuficiente?” Am continuat cu o prezentare privind descentralizarea ca soluție la problemele de furnizare a serviciilor de educație – probleme de calitate, de eficacitate sau ofertă scăzută de servicii, de inechitate sau lipsă a relevanței față de nevoile beneficiarilor sau față de așteptările angajatorilor și ale comunităților locale. 

Încheiem povestea acestei primei întâlniri cu câteva dintre gândurile împărtășite nouă la finalul training-ului. 

Este extraordinar cum au putut fi aduşi atât de mulţi oameni frumoşi la un loc 🙂

Etape clar explicate, prin exemple, recomandări, documente

Experienţa practică şi situaţiile de impas au fost esenţiale pentru înţelegerea structurii unei politici publice
Leave a reply