Educația între stat și piață (webinar)

By in
Educația între stat și piață (webinar)

Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială și Asociația pentru Participare Civică vă invită la evenimentul organizat vineri, 7 decembrie a.c.,în cadrul proiectului „Implicare civică pentru formularea propunerilor alternative de politici publice în educație”. Vă propunem o dezbatere despre tema descentralizării în educație și despre diversitatea modelelor de implicare civică atât în furnizarea educației, dar și în participarea la deciziile publice.

Căutăm răspunsuri exploratorii privind felul în care politicilor publice pot valorifica relația de complementaritate care dintre învățământul public și educația, cu sau fără scop patrimonial, din sectorul privat.

Invitații prezintă studiul exploratoriu „Modele de implicare comunitară și participare la procese decizionale” realizat în cadrul proiectului și pun lupa asupra unui model privat și descentralizat de succes, cel al Asociației Române pentru Dezbateri, Oratorie și Retorică și a asociațiilor care o compun: modelul educației deliberative în România și metodele prin care acestea sprijină inovația, creativitatea, abilitățile de leadership și gândire critică în rândul tinerilor.

Despre proiect

Proiectul „Implicare civică pentru formularea propunerilor alternative de politici publice în educație” (ID MySMIS 112921) este implementat de către Institutul Român pentru Educație și Incluziune Socială și Asociația pentru Participare Civică și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativa (POCA) 2014 –2020, Axa prioritară 1 Administrație publică și sistem judiciar eficiente, Obiectivul specific 1.1 Dezvoltarea și introducerea de sisteme și standarde comune în administrația publică ce optimizează procesele decizionale orientate către cetățeni și mediul de afaceri în concordanță cu SCAP.

Pentru a aduce o contribuție la dezbaterea privind politicile publice în educație, realizăm studiul „Modele de implicare comunitară și participare la procese decizionale în domeniu educației”. Studiul deschide o dezbatere despre descentralizarea educației și despre inițiativele civice de succes în abordarea celor mai presante probleme sociale. 

În cadrul studiului, sunt explorate inițiative de participare civică cu impact social, care fie au găsit soluții alternative de succes pentru anumite probleme publice, fie au facilitat dialogul cetățenilor cu autoritățile publice pe diverse tematici sau au propus politici publice relevante în domeniul educației.

Ridicăm o serie de întrebări: ce a contribuit la succesul acestor inițiative private și ce le-ar fi permis un impact mai mare? Ce putem practici din aceste inițiative pot inspira decizia publică din domeniul educației? 

Deschidem această dezbatere în cadrul a două webinarii cu invitați atât din societatea civilă, cât și din instituții publice.

Când, Cum, Unde

Pentru ca discuția să fie ușor de accesat din orice loc, aceasta va lua forma unui webinar organizat pe platforma Youtube. Canalul Politici pentru Educație poate fi accesat la următoarea adresă: 

https://www.youtube.com/channel/UC2Wr5xkCc1B3jxDpcPaicrQ

Tot ce trebuie să faci este să accesezi canalul de Youtube al proiectului vineri, 7 decembrie, când ne vei găsi într-o transmisiune live. Poți să alegi dintre cele două webinarii pe care le-am pregătit: fie cel care începe la 11:00, fie cel care începe la ora 17:00.

Pentru înscrieri, te rugăm să completezi formularul Google, pe care îl poți accesa aici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdst-jc2DbJAWDVF8cF-3TI7TAh_q092_2Vp3r5Di_D6Wexiw/viewform?usp=sf_link

Durata unui webinar este de aproximativ o oră și jumătate. 

Ești binevenit/ă să participi cu comentarii, sugestii, observații sau propuneri mai complexe. 

Despre vorbitori

Costel Stăvărache este cercetător asociat al Centrului pentru Dezvoltare și Analiză Instituțională Eleutheria (CADI-Eleutheria), absolvent al Facultății de Filosofie, Universitatea București și doctor în științe politice, SNSPA cu teza “Acțiunea afirmativă pentru romi în universitățile românești”. 

Anda Zahiu este absolventă a Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Cu o lungă implicare în viața comunității de dezbateri academice din România, Anda urmează în prezent programul masteral Philosophy, Politics and Economy, este membră a Centrului de Cercetare în Etică Aplicată și redactor de știri. Interesul ei principal vizează instituțiile descentralizate.

Aura Matei este președinta Asociației pentru Participare Civică și are peste 13 ani de experiență în mediul nonguvernamental, în dezvoltarea de proiecte de educație. Este doctor în sociologie al Universității din București și interesele sale actuale se concentrează asupra regimurilor de producție și furnizare a educației.

Leave a reply